skip to Main Content
Medicatie Bij De Ziekte Van Parkinson

Medicatie bij de ziekte van Parkinson

De medicamenteuze behandelingen bij de ziekte van Parkinson bestaan met name uit dopamine en levodopa agonisten. De medicatie vult het tekort aan van dopamine en geeft een stimulans aan dopamine receptoren. Ook zijn er een aantal soorten medicijnen met een indirect effect op de tekorten van dopamine. Dit is wat je moet weten over dopamine agonisten en levodopa bij Parkinson.

Wanneer wordt er begonnen met de medicatie bij Parkinson?

De neuroloog begint met de medicatie als de symptomen van Parkinson interfereren met het dagelijks leven, werk of hobby’s. De neuroloog zal afhankelijk van je leeftijd, de klachten en een aantal andere specifieke zaken kiezen voor een aantal medicijnen. Er bestaan nog geen medicijnen om Parkinson helemaal te verhelpen of het ziekteproces te kunnen vertragen. Het is mogelijk om naast medicamenteuze behandelingen, paramedische behandeling in te zetten of later in het proces chirurgische behandelingen.

Meest effectieve medicijn tegen Parkinson is levodopa

Het medicijn dat het beste werkt om de symptomen van Parkinson te onderdrukken is levodopa. Let wel op dat het levodopa medicijnen niet Parkinson kan genezen of dat het het ziekteproces kan vertragen. Tegenwoordig zijn er twee soorten levodopa preparaten te verkrijgen: Sinemet en Madopar. Qua werkzaamheden zijn deze twee soorten levodopa preparaten hetzelfde. Je begint met een dosering van twee tot drie maal daags 62.5mg. Afhankelijk van de bijwerkingen en de klachten kan deze dosering verhoogd worden.

Dopamine agonisten helpen goed bij behandeling van symptomen

Wat dopamine agonisten doen is de dopaminereceptoren in de hersenen te stimuleren. Je kunt met deze medicatie heel goed symptomen van Parkinson behandelen. Als je deze medicatie gaat vergelijken met levodopa is het wel iets minder effectief. Echter geeft het wel veel minder responsfluctuaties na lang gebruik. Er zijn verschillende dopamine agonisten te verkrijgen zoals Ropinorole, Pramipexole, Pergolide en Bromocriptine.

Wat zijn de bijwerkingen van dopamine agonisten?

Qua bijwerkingen kun je met dopamine agonisten in het begin misselijk worden of licht in het hoofd worden als je overeind komt. Je kunt deze klachten behandelen met domperidon en de klachten verdwijnen na een aantal weken. Nadat je een aantal jaren dopamine agonisten hebt gebruikt kan er responsfluctuaties ontstaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top